text background
A Κάθοδος
Β. Ηλεκτρικά αγώγιμη επίστρωση
C. Aνοδος
D. Φθορίζουσα επιφάνεια
Ε. Ακτίνες ηλεκτρονίων
F. Πλέγμα που καθορίζει το που θα εμφανιστεί η ακτίνα και το μέγεθός της.
1.       φθορίζουσα επιφάνεια: αποτελείται από κόκκινες
            πράσινες και μπλε τελίτσες
2.       μεταλλικό πλέγμα
3.       γυαλί
Ο σωλήνας καθοδικών ακτίνων (Cathode-Ray Tube CRT)  είναι η συσκευή που δημιουργεί αυτό που βλέπουμε στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή μας (όταν αυτά δεν είναι επίπεδα), στο ραντάρ,  στους παλμογράφους και διάφορα άλλα ηλεκτρονικά όργανα.
Ο καθοδικός σωλήνας αποτελείται από έναν σωλήνα με κενό (δηλαδή δεν περιέχει τίποτα ούτε αέρα) σε σχήμα που μοιάζει με κώνο. Στο στενό άκρο του υπάρχει η κάθοδος που θερμαίνεται και παράγει ηλεκτρόνια και τουλάχιστον 2 άνοδοι. Τα ηλεκτρόνια που παράγονται στην κάθοδο έλκονται από την 1η άνοδο η οποία τα συγκεντρώνει σε μία δέσμη στη συνέχεια η 2η άνοδος τα επιταχύνει και τα κατευθύνει. Έτσι χτυπούν στην άλλη άκρη της περίπου κωνικής επιφάνειας δηλαδή στην πίσω μεριά από το γυαλί της οθόνης. (Δες σχήμα). Στην επιφάνεια αυτή υπάρχει στρώμα φωσφορίζοντος υλικού. Όταν το υλικό αυτό χτυπηθεί από τη δέσμη ηλεκτρονίων  ακτινοβολεί.
Ένα πλέγμα τοποθετημένο ανάμεσα στην άνοδο και την κάθοδο ελέγχει τα σημεία που θα πέφτουν τα ηλεκτρόνια
Η δέσμη των ηλεκτρονίων κατευθύνεται σε ένα σημείο της οθόνης από δύο ομάδες πηνίων που δημιουργούν μαγνητικά πεδία. Η μία σειρά ευθύνεται για την εκτροπή (μετακίνηση) της δέσμης δεξιά ή αριστερά και η άλλη για την εκτροπή της προς τα πάνω ή κάτω. Το πόσο πολύ θα εκτραπεί η δέσμη των ηλεκτρονίων εξαρτάται από την ένταση του ηλεκτρικού πεδίου.
Φωτογραφία ανοικτής οθόνης υπολογιστή
© 2003, Δέσποινα Μ. Γαρυφαλλίδου Αθήνα