text background
Σήμερα (2004) δεν μπορούμε να ηλεκτροδοτήσουμε την Ελλάδα χρησιμοποιώντας μόνο ανεμογεννήτριες, για τους εξής λόγους:
1.                 οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα όταν ο άνεμος σταματάει
2.                 κάποιοι τύποι ανεμογεννητριών σταματάνε όταν ο άνεμος είναι πολύ δυνατός, για να μη σπάσουν τα φτερά
3.                για  να ηλεκτροδοτήσουμε την Ελλάδα με ανεμογεννήτριες σαν  αυτές που είναι εγκατεστημένες από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή  του Λαυρίου τότε
-                     θα χρειαζόμασταν 16.100 ανεμογεννήτριες που
-                     θα κάλυπταν μια έκταση 27064100τμ, 27064 τ χμ. δηλαδή μια έκταση περίπου όσο το 1/5 της Ελλάδας (η έκταση της Ελλάδας είναι 131.957 τ. χμ)
  Το νούμερο όμως αυτό, είναι ένα «ιδανικό νούμερο». Υπολογίστηκε θεωρώντας ότι έχουμε άνεμο 365 μέρες το χρόνο 24 ώρες το 24ώρο και ότι η ανεμογεννήτρια παράγει συνεχώς το μέγιστο ρεύμα που μπορεί να παράγει. Επίσης θεωρήσαμε ότι μπορούμε να τοποθετήσουμε τις ανεμογεννήτριες σε σειρές, και στην ελάχιστη δυνατή απόσταση, δηλαδή σε απόσταση ώστε όταν η φτερωτή περιστρέφεται τα φτερά της μίας να μη χτυπάνε με τα φτερά της άλλης. Αυτό όμως δεν είναι πραγματοποιήσιμο γιατί η μπροστινή ανεμογεννήτρια θα κόβει τον αέρα από αυτήν που βρίσκεται πίσω. Έτσι πρακτικά χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των ανεμογεννητριών, δηλαδή μεγαλύτερη έκταση για την τοποθέτησή τους.
Πρέπει ακόμα να σκεφτούμε ότι:
-                     Οι ανεμογεννήτριες κάνουν θόρυβο, και έτσι πρέπει να τοποθετούνται σε κάποια απόσταση από κατοικημένες περιοχές.
-                     Οι ανεμογεννήτριες προκαλούν «οπτική ρύπανση» και άρα δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε εθνικούς δρυμούς, κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους, σε παραδοσιακούς οικισμούς, και περιοχές σπάνιου φυσικού κάλους.
© 2003, Δέσποινα Μ. Γαρυφαλλίδου Αθήνα