text background

Χρήση του λογισμικού για ελεύθερες δραστηριότητες

Ο στόχος αυτής της διδακτικής προσέγγισης είναι η χρήση του βασισμένου σε υπολογιστή περιβάλλοντος μάθησης κατά τη διάρκεια του ολοήμερου σχολείου, στα πλαίσια ελεύθερων δραστηριοτήτων (ευέλικτη ζώνη) ή στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Ο εκπαιδευτικός μαζί με τους μαθητές επιλέγουν το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν. Στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός εξηγεί στους μαθητές τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψουν. Οι μαθητές χωρίζονται σε μικρές ομάδες των 2-4 ατόμων. Όταν οι μαθητές δουλεύουν με υπολογιστή είναι καλύτερα να δουλεύουν σε δυάδες. Σε μεγαλύτερες ομάδες παρατηρούνται προβλήματα επικοινωνίας (αυξημένος θόρυβος αφού οι μαθητές της ομάδας είναι αρκετά μακριά μεταξύ τους), συνεργασίας (ποιος θα χειρίζεται το ποντίκι), αλλά και προβλήματα χώρου (χρειάζεται να βλέπουν όλοι στην οθόνη, και να έχουν χώρο για να τοποθετήσουν τα φύλλα εργασίας τους). Οι ομάδες καλό είναι να δημιουργηθούν πριν οι μαθητές μπουν στο χώρο του εργαστηρίου. Σε αυτόν τον τρόπο χρήσης του λογισμικού, οι μαθητές είναι καλύτερα να δημιουργήσουν μόνοι τους τις ομάδες παρόλο που θα καταλήξουν σε ομάδες με σημαντικά διαφορετικές ικανότητες, μια και συνήθως οι "καλοί" μαθητές σχηματίζουν μαζί ομάδες και οι "κακοί" το ίδιο. Σε αυτή την προσέγγιση, κάθε ομάδα μαθητών αναλαμβάνει μια συγκεκριμένη εργασία, η οποία είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες. Κάθε εργασία μελετάει ένα τμήμα του υπό διερεύνηση αντικειμένου και η κάθε μία προσθέτει ή συμπληρώνει ένα κομμάτι σε αυτό. Συνεπώς η εργασία που αναλαμβάνουν οι μαθητές επιλέγεται έτσι ώστε να είναι συμβατή με τις ικανότητές τους. Οι "δυνατοί" μαθητές ετοιμάζουν κάτι πιο δύσκολο, και οι "αδύνατοι" κάτι ευκολότερο. Όλες οι ομάδες μαθητών μπορούν να τελειώσουν την εργασία που τους ανατίθεται. Σαν αποτέλεσμα όλοι οι μαθητές στο τέλος αισθάνονται ικανοποιημένοι. Την επόμενη φορά η εργασία που θα τους ανατεθεί μπορεί να είναι λίγο δυσκολότερη. Μία τέτοια δραστηριότητα αποτελεί ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για αυτο-βελτίωση των μαθητών.

Η κάθε ομάδα μπορεί να ψάξει στο βασισμένο σε υπολογιστή περιβάλλον μάθησης για να αντλήσει την πληροφορία που χρειάζεται για να ετοιμάσει την εργασία της, την οποία στη συνέχεια θα πρέπει να παρουσιάσει στην τάξη. Ο χρόνος που απαιτεί μια τέτοια δραστηριότητα εξαρτάται από το μέγεθος της εργασίας που πρέπει να τελειώσουν οι μαθητές. Στο τέλος οι μαθητές παρουσιάζουν την δουλειά τους στους συμμαθητές τους. Οι υπόλοιποι μαθητές μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις. Είναι προφανές ότι ο εκπαιδευτικός παρεμβαίνει όταν το κρίνει απαραίτητο, για να αποσαφηνίσει κάποια σημεία έτσι ώστε η κάθε επιστημονική έννοια στο τέλος του μαθήματος να έχει εξηγηθεί με τον επιστημονικά ορθό τρόπο στους μαθητές, για να βοηθήσει αν π.χ. δει ότι κάποια ομάδα δεν μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις που θέτουν οι άλλοι μαθητές, για να αποφύγει τη δημιουργία έντασης και πόλωσης ανάμεσα στους μαθητές. Μπορεί επίσης να υποβάλει ερωτήσεις για να βεβαιωθεί ότι οι μαθητές κατανόησαν το θέμα.

© 2003, Δέσποινα Μ. Γαρυφαλλίδου Αθήνα