Χρήση του λογισμικού για εξάσκηση - εμπέδωση
Ο στόχος αυτής της διδακτικής προσέγγισης είναι η χρήση του βασισμένου σε υπολογιστή περιβάλλοντος μάθησης κατά τη διάρκεια του ολοήμερου σχολείου ή για αυτο-εκπαίδευση στο σπίτι (εφ' όσον βέβαια οι μαθητές έχουν υπολογιστή).
Ο εκπαιδευτικός επιλέγει τα τμήματα του του βασισμένου σε υπολογιστή περιβάλλοντος μάθησης που ταιριάζουν με το θέμα που πρόκειται να διδάξει και τα οποία θεωρεί ότι μπορούν να ενσωματωθούν στη διδασκαλία που έχει σχεδιάσει. Στη συνέχεια επιλέγει από τα έτοιμα φύλλα εργασίας του λογισμικού αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του. Αν αυτά δεν τον ικανοποιούν μπορεί να ετοιμάσει δικά του φύλλα εργασίας, είτε χρησιμοποιώντας κάποιες από τις προτεινόμενες ερωτήσεις - εργασίες και προσθέτοντας δικές του, είτε δημιουργώντας δικά του φύλλα εργασίας.
Οι μαθητές θα πάρουν τα φύλλα εργασίας για εξάσκηση-εμπέδωση και θα τα απαντήσουν μετά το σχολικό ωράριο. Ο εκπαιδευτικός θα χρειαστεί να δαπανήσει κάποιο χρόνο ώστε να εξηγήσει στους μαθητές του τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το βασισμένο σε υπολογιστή περιβάλλον μάθησης και να βεβαιωθεί ότι αυτοί μπορούν να κινηθούν μόνοι τους στις οθόνες του για να βρουν την πληροφορία που χρειάζονται.
Τις πρώτες φορές που θα χρησιμοποιήσει ο εκπαιδευτικός αυτή τη διδακτική προσέγγιση, είναι χρήσιμο να δώσει στους μαθητές του κάποια βοήθεια για τα φύλλα εργασίας π.χ. τα κουμπιά και τους υπερσυνδέσμους που θα χρειαστεί να επισκεφτούν για να βρουν τις απαντήσεις. Αυτό γιατί οι μαθητές δεν έχουν συνηθίσει να ψάχνουν μόνοι τους για να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις μελετώντας διαφορετικά κείμενα, κρίνοντας αυτό που διαβάζουν και επιλέγοντας τα κομμάτια που χρειάζονται. Έχουν συνηθίσει να διαβάζουν ένα πολύ συγκεκριμένο κείμενο από το σχολικό βιβλίο και να αντιγράφουν λίγες γραμμές. Αν ο εκπαιδευτικός έχει επιλέξει αυτούσιο κάποιο φύλλο εργασίας από αυτά που υπάρχουν στο πρόγραμμα, αυτή η βοήθεια υπάρχει στο βασισμένο σε υπολογιστή περιβάλλον μάθησης. Αν έχει δημιουργήσει δικά του φύλλα εργασίας, τότε θα πρέπει να δημιουργήσει και τη βοήθεια μόνος του.
Ο κάθε μαθητής δουλεύει ατομικά, για όσο χρόνο χρειάζεται. Το πλεονέκτημα σε αυτό τον τρόπο χρήσης του λογισμικού, είναι ότι ο κάθε μαθητής ακολουθεί το δικό του ρυθμό για να μάθει. Το μειονέκτημα είναι ότι ακόμα δεν έχουν όλοι οι μαθητές πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μετά το τέλος του υποχρεωτικού σχολικού ωραρίου (π.χ. δεν έχουν υπολογιστή στο σπίτι τους, ή δεν μένουν στο ολοήμερο σχολείο). Αν οι μαθητές πρόκειται να δουλέψουν στα πλαίσια του ολοήμερου σχολείου με το βασισμένο σε υπολογιστή περιβάλλον μάθησης, τότε ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί είναι η απροθυμία του δασκάλου του ολοημέρου να χρησιμοποιήσει το εργαστήριο υπολογιστών του σχολείου και αυτό γιατί:
- Μπορεί να αισθάνεται ότι δεν έχει αρκετές γνώσεις στους υπολογιστές.
- Μπορεί να μην θέλει να πάρει την ευθύνη να λειτουργήσει το εργαστήριο υπολογιστών (φόβος μήπως χαλάσει κάτι και θεωρηθεί υπεύθυνος).
- Το κυριότερο όμως είναι ότι οι μαθητές των άλλων τάξεων έχουν εργασίες που πρέπει να λυθούν ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας. Στο εργαστήριο υπολογιστών όμως θα πρέπει να μπουν όλοι οι μαθητές. Έτσι, οι μαθητές που θα έχουν άλλες εργασίες θα βρίσκονται μπροστά σε υπολογιστή και θα θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν και αυτό θα προκαλέσει ανησυχία.
Η περίπτωση να χρησιμοποιήσουν μαθητές, χωρίς επίβλεψη, το εργαστήριο υπολογιστών του σχολείου, είναι μία λύση αλλά αυτό απαιτεί εκπαίδευση των μαθητών, ώστε αυτοί να μπορούν να χρησιμοποιήσουν με υπευθυνότητα το εργαστήριο, προσηλωμένοι στην εργασία τους χωρίς να προκαλέσουν φθορές ή ζημιές, ακόμα και αν δεν υπάρχει εκπαιδευτικός στο εργαστήριο.