text background

Χρήση του εκπαιδευτικού λογισμικού κατά τη διάρκεια του μαθήματος με τους μαθητές να δουλεύουν σε ομάδες

Ο εκπαιδευτικός επιλέγει τα τμήματα του βασισμένου σε υπολογιστή περιβάλλοντος μάθησης που ταιριάζουν με το προς διδασκαλία αντικείμενο και μπορούν να ενσωματωθούν στην διδασκαλία που έχει σχεδιάσει. Στη συνέχεια επιλέγει από τα έτοιμα φύλλα εργασίας του βασισμένου σε υπολογιστή περιβάλλοντος μάθησης αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του. Αν αυτά δεν τον ικανοποιούν μπορεί να ετοιμάσει δικά του φύλλα εργασίας, χρησιμοποιώντας κάποιες από τις προτεινόμενες ερωτήσεις - εργασίες και προσθέτοντας δικές του. Επειδή οι μαθητές έχουν συνηθίσει τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας το επόμενο βήμα είναι να εξηγήσει στους μαθητές του τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψουν με το λογισμικό. Στη συνέχεια οι μαθητές θα χωριστούν σε μικρές ομάδες. Ο αριθμός των ατόμων που θα αποτελέσουν την κάθε ομάδα εξαρτάται από τον αριθμό των διαθέσιμων υπολογιστών.

Όταν οι μαθητές δουλεύουν με υπολογιστή είναι καλύτερα να δουλεύουν σε δυάδες. Σε μεγαλύτερες ομάδες παρατηρούνται προβλήματα επικοινωνίας (αυξημένος θόρυβος αφού οι μαθητές της ομάδας είναι αρκετά μακριά μεταξύ τους), συνεργασίας (ποιος θα χειρίζεται το ποντίκι), αλλά και προβλήματα χώρου (χρειάζεται να βλέπουν όλοι στην οθόνη, και να έχουν χώρο για να τοποθετήσουν τα φύλλα εργασίας τους). Οι ομάδες καλό είναι να δημιουργηθούν πριν οι μαθητές μπουν στο χώρο του εργαστηρίου. Το αν οι μαθητές θα σχηματίσουν μόνοι τους αυτές τις ομάδες, ή το αν θα τις δημιουργήσει ο εκπαιδευτικός είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο διδάσκοντας. Όταν οι μαθητές δημιουργούν μόνοι τους ομάδες καταλήγουν σε ομάδες με σημαντικά διαφορετικές ικανότητες, μια και συνήθως οι "καλοί" μαθητές σχηματίζουν μαζί ομάδες και οι "κακοί" το ίδιο. Αν ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί το λογισμικό ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν ακολουθώντας το δικό τους ρυθμό, οι ομάδες διαφορετικών ικανοτήτων δεν θεωρούνται πρόβλημα. Θα πρέπει όμως να δημιουργηθούν πολλαπλά φύλλα εργασίας. Το πρώτο θα είναι αυτό που όλοι οι μαθητές θα πρέπει να τελειώσουν (βασική γνώση) και τα υπόλοιπα θα είναι πιο προχωρημένα και θα δίνονται στους μαθητές που τελειώνουν το πρώτο φύλλο εργασίας. Αν το ζητούμενο είναι να ασχοληθούν όλοι οι μαθητές με το ίδιο υλικό και να απαντήσουν το ίδιο φύλλο εργασίας, τότε ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να σχηματίσει τις ομάδες έτσι ώστε ένας δυνατός μαθητής να είναι μαζί με έναν πιο αδύνατο ώστε ο πρώτος να βοηθήσει τον δεύτερο. Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή των ομάδων με μαθητές διαφορετικών ικανοτήτων, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αναπτυχθεί πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των μαθητών, ώστε ο πιο αδύνατος μαθητής να μην αισθάνεται άσχημα.

Ο εκπαιδευτικός μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσει τα video με τα πειράματα που περιέχει το λογισμικό. Οι μαθητές μπορούν να δουν το πείραμα και στη συνέχεια να  πάνε στο εργαστήριο φυσικής, να συγκεντρώσουν τα αντικείμενα που χρειάζονται και να εκτελέσουν το πείραμα ή την κατασκευή μόνοι τους χρησιμοποιώντας πραγματικά όργανα και υλικά. Εναλλακτικά ο εκπαιδευτικός μπορεί να έχει τοποθετήσει στα τραπέζια των μαθητών τα όργανα και τα υλικά που χρειάζονται για το πείραμα.

© 2003, Δέσποινα Μ. Γαρυφαλλίδου Αθήνα